Az ultrahang vizsgálat egy kíméletes, fájdalommentes eljárás, amivel számos belső szervi elváltozást fedezhetünk fel (belgyógyászati, endokrinológiai, urológiai, nőgyógyászati, ízületi, érproblémák). Az ultrahang-vizsgálatnak nincs semmilyen káros hatása a szervezetre, akár csecsemőknél is alkalmazható. Az ultrahang vizsgálat fájdalommentesen végezhető, nem jár sugárterheléssel, így nincs káros hatással a szervezetre, nincs mellékhatása, terhesség esetén is alkalmazható, nem igényel felkészülést, pontos, megbízható diagnosztikai eljárás.

  • Hasi és kismedencei ultrahang.
  • Pajzsmirigy és nyaki lágyrész ultrahang.
  • Mindkét emlő és hónalj ultrahang vizsgálata.
  • Lágyrész ultrahang (pl. tapintható képletek, sérvek).
  • Ultrahangos csípőszűrés 6-8 hetes korban.
  • Panaszos gyermekek hasi és kismedencei ultrahang vizsgálata.
  • Artériás keringés vizsgálat a felső vagy alsó végtagokon.
  • Vénás keringés vizsgálat az alsó vagy felső végtagokon.
  • Veseartériák keringés vizsgálata.

Valamennyi vizsgálat előjegyzésre, telefonon egyeztetett időpontban történik.

Telefonszám: +36-30-9986794

Bármely ultrahang vizsgálatra érkezik, kérjük, hogy korábbi leleteket, zárójelentéseket hozzon magával.

A hasi és kismedencei ultrahangot, valamint a veseartériák keringás vizsgálatát éhgyomorra végezzük.

HASI ULTRAHANG VIZSGÁLAT SORÁN:

A hasi-kismedencei ultrahangvizsgálat során, a rekeszizomtól a szeméremcsontig minden szervet megvizsgálunk. Képet kapunk a máj, epehólyag, epeutak, hasnyálmirigy és lép alakjáról, szerkezetéről. Jól vizsgálhatók a vesék és a hasi verőerek is. A belek fala bizonyos szakaszokon megítélhető, de a gyomor és bélpanaszok tisztázására az ultrahang vizsgálat egymagában nem elegendő. A kismedencében a húgyhólyag, a méh és petefészkek, illetve a prosztata vizsgálható.

A HASI-KISMEDENCEI ULTRAHANG VIZSGÁLATRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS:

Hasi-kismedencei ultrahang vizsgálat előkészítést igényel. A vizsgálatra éhgyomorra kell érkezni. Ha ez nem megoldható, akkor a vizsgálat előtt legalább 5-6 órával már nem szabad enni, 2 órán belül nem szabad inni, csak csapvíz ill. szénsavmentes ásványvíz fogyasztható (kivéve a reggeli vizsgálatok, kérjük, itt folyadékot se fogyasszon).

Kávé, tej, tea, rostos, vagy cukros üdítőital fogyasztása, dohányzás, rágógumizás a belek gázosságát, illetve az epehólyag kiürülését okozza, ami a vizsgálat értékelhetőségét jelentősen csökkenti, ezért ezek fogyasztásától kérjük, tartózkodjon. A vizsgálatot megelőző (pl. előző napi) étkezések során kerülje puffasztó ételek fogyasztását.

A rendszeresen szedett gyógyszerek kevés vízzel bevehetők. Bélmozgató gyógyszer vizsgálat előtt kerülendő.

Ahhoz, hogy a hasi-kismedencei szervek a vizsgálat során jobban láthatóbbá váljanak, telt húgyhólyag szükséges. Így az UH vizsgálat tervezett időpontja előtt legkésőbb 3 órával a húgyhólyag kiürítését ajánljuk, közvetlen utána csaknem fél liter folyadék (szénsavmentes ásványvíz, vagy csapvíz) fogyasztása javasolt (kivéve a reggeli vizsgálatok, kérjük ne igyon előtte). A vizsgálat előtt a hólyagot nem szabad kiüríteni!

A többi vizsgálatot az étkezés nem befolyásolja, ilyen előkészítést nem igényel.

Nyaki ultrahang vizsgálatok előtt kérjük az ékszerek eltávolítását.

Egyéb, más testtájakon lévő ékszerek, piercing eltávolítása is szükséges, ha azon testrész vizsgálatra kerül.

Emlő ultrahang:

Amennyiben a rendelő orvos mammográfiás vizsgálatot is előír, ezen vizsgálat az ultrahang előtt kell megtörténjen. A mammográfia eredménye az ultrahang vizsgálathoz szükséges, kérjük, a leletet hozza magával.

Amennyiben a mammográfia során eltérés található, a képanyagot is kérjük CD-re kiíratni és az ultrahang vizsgálaton bemutatni.